Omdat de vaste trainer zo nu en dan uitvalt vanwege andere verplichtingen ben ik de cursus Assistent-trainer atletiek gaan volgen van de Atletiekunie. Deze bestaat uit vijf bijeenkomsten met praktijk en theorie. Je kan inschrijven op een cursus die in de regio wordt gegeven. Ik heb de cursus gevolgd bij Eindhoven Atletiek op sportpark Hondsheuvels. Get Running betaalt de cursuskosten.
De theorie krijg je deels via e-learning op een website. Je moet voldoende halen voor een afsluitende toets. De praktijkopdrachten bestaan uit een observatieopdracht bij een andere club en het geven van een deel of hele trainingen voor een groep. Je leert hoe je voor een groep instructies moet geven. Rekening houdend met individuele verschillen en vooral positief motiveren van sporters. Je moet je aanleren om elke training voor te bereiden, liefst op papier. Een assistent-trainer kan werken aan de hand van een trainingsschema en jaarprogramma dat een trainer heeft opgesteld. Je leert het een en ander over blessures en sociale veiligheid. Ze gaan ook in op trainingen voor jeugd, waar je uiteraard anders mee omgaat dan met volwassen recreanten.
De Atletiekunie noemt de cursus Assistent-trainer van het niveau 2. Wat is dan in godsnaam niveau 1? Na enig speurwerk blijkt dat de opleidingsstructuur van de sportbonden is ingekaderd in een uitgedokterde Europese kwalificatiestructuur (‘Europass EU’ of NLQF). Onder niveau 1 beheers je de basisvaardigheden. Aha, het kwartje valt eindelijk: je moet de nodige praktijkervaring hebben als sporter. Die had ik al wel. Ná het behalen van niveau 2 voor assistent-trainer kan je een licentie aanvragen. Je kunt eventueel doorstromen voor een cursus trainer niveau 3. Je moet meer van wanten weten en bijvoorbeeld trainingsschema’s kunnen opstellen.
Maar voorlopig laat ik het hierbij. Eind januari 2024 is mijn laatste cursusdag.
Jozef, namens ons allemaal bij Get Running: heel veel succes met de laatste cursus-loodjes, en veel plezier met het geven van trainingen bij onze club!